Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
tomee
Administrator
Dołączył: 14 Paź 2006
Posty: 284
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pon 15:32, 22 Paź 2007 Temat postu: |
|
|
Mam takie pytanko, moze przyziemne ale zastanawia mnie ile mniejwiecej kulek (ilosc lub waga) wychodzi z 1kg mixu?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
maniekkarpo
Pro Carp
Dołączył: 02 Paź 2007
Posty: 248
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 16:33, 22 Paź 2007 Temat postu: |
|
|
Z kilograma mixu powinno Ci wyjść ok 1,4 - 1,6 kilo kulek Tomee
Policzyć to można kilo mixu plus 10 - 12 jaj jedno jajko waży ok 65-75 gram zobacz wage na pudełku od jajek masz przedziały wagowe podane ale zasadniczo ok 1,4 kilo wyjdzie
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
WARSZAWSKI
Pro Carp
Dołączył: 14 Kwi 2008
Posty: 319
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Pon 18:26, 21 Kwi 2008 Temat postu: |
|
|
Mam pytanie będe bardzo wdzięczny za pomoc poniewaz pierwszy raz zabieram sie za robienie kulek,tak więc co sądzicie o tym?
1.Mąka kukurydziana
2.Mąka pszenna
3.Kasza manna
4.Kasza kukurydziana
5.Mąka ziemniaczana
6.Mleko w proszku
7.Słodki biszkopt
Co sądzicie? czy ta mieszanka stanowi dobrą baze na kulki? czy może coś jest zbędne będe bardzo wdziewczny za odpowiedz!
No i jakie dawki dawać żeby otrzymać około 2 kg KULEK?
Pozdrawiam Serdecznie!
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez WARSZAWSKI dnia Pon 18:34, 21 Kwi 2008, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
WARSZAWSKI
Pro Carp
Dołączył: 14 Kwi 2008
Posty: 319
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Pon 18:45, 21 Kwi 2008 Temat postu: |
|
|
No i moze jakis słodzik do tego dodac ale jaki dokładnie?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
maniekkarpo
Pro Carp
Dołączył: 02 Paź 2007
Posty: 248
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 20:15, 21 Kwi 2008 Temat postu: |
|
|
przejrzyj forum, takie batalie toczyliśmy na temat mixów,,,,..
poszukaj bo warto.....
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
WARSZAWSKI
Pro Carp
Dołączył: 14 Kwi 2008
Posty: 319
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Śro 22:47, 06 Sie 2008 Temat postu: |
|
|
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
krysiahe
Expert Carp
Dołączył: 21 Gru 2008
Posty: 113
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 16:36, 20 Maj 2009 Temat postu: |
|
|
Co sądzicie o takim przepisie bo pierwszy raz robie kulki owocowe? i niewim czy ich zawartość odżywcza jest git? Prosze o pomoc
maka pszenna tortowa 35%
ziarno soi 25%
mąka kukurydziana10%
mleko w proszku 10%
płatki jęczmienne 10%
prażone konopie 10%
jajka
kisiel truskawka tylko niewiem ile dać opakowań na 1 kg mixu. I chciałbym dać miodu co wy na to i ile można go dać??
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
gumel
Świeżak
Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 10
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Chodzież
|
Wysłany: Sob 19:44, 13 Lut 2010 Temat postu: |
|
|
dzisiaj zrobilem bardzo ladne kuleczki oto przepis
30% mąki kukurydzianej
25% mąki sojowej
25% karma dla psow
10% kaszka kukurydziana
10% mleka w proszku
aromat halibut trapera olej i jajka okolo 1 jakjo na 100g mixu
a oto foteczka kilku kulek
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
gumel
Świeżak
Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 10
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Chodzież
|
Wysłany: Nie 21:31, 21 Mar 2010 Temat postu: |
|
|
witam mam pytanie czy taki sklad kulek bedzie dobry ?? znaczy czy nic w nim nie brakuje bo postanowilem zrobic kulki "troche lepsze"
Składniki bazowe
300gram mąka kukurydziana
150gram mąka sojowa pełnotłusta
150gram mąka sojowa odtłuszczona
Część główna
150gram mączka rybna łososiowa
50gram mączka rybna śledziowa
70gram izolat białka sojowego
30gram makuchy
30gram bird food
30gram murzynek
Składniki klejaco smakowe
30gram słodka serwatka
30gram gluten pszenny
10gram mieszanka ostrych przypraw (pieprz, papryka, chilli)
Dodatki
Activator
Betaina
Drożdże piwne
Atraktor
Olej rybny
Jajka 1 na 100 gram mixu
z gory dziekuje
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Siwy
Pro Carp
Dołączył: 20 Paź 2006
Posty: 313
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: dolnośląskie
|
Wysłany: Pon 21:56, 22 Mar 2010 Temat postu: |
|
|
Wydają się ciekawe ale podejrzewam problem z rolowaniem.
Żeby łatwiej się rolowały to
250 kukurydzianej 250 pełnotłustej 100 odtłuszczonej
zamiast glutenu to albumina i uważaj z serwatką.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
gumel
Świeżak
Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 10
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Chodzież
|
Wysłany: Pon 23:59, 22 Mar 2010 Temat postu: . |
|
|
dlaczego gluten zastapic albumina?? i dlaczego uwazac z serwatka??
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Siwy
Pro Carp
Dołączył: 20 Paź 2006
Posty: 313
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: dolnośląskie
|
Wysłany: Czw 19:38, 25 Mar 2010 Temat postu: |
|
|
gluten spowoduje klejistośc ciasta i ma białko słabo przyswajalne w przeciwieństwie do albuminy, która w dodatku utwardzi kulki. Serwatka rozmiękczy ciasto i też spowoduje że będzie się kleiło do rollera.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
gumel
Świeżak
Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 10
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Chodzież
|
Wysłany: Czw 22:19, 25 Mar 2010 Temat postu: |
|
|
sprubuje tego przepisu jak tylko bede mial wszystkie produkty niedawno zakupilem roler maly ale ten "dlugi" w domu mam rozwniez ten mniejszy i bede kulal niedlugo dziekuje za pomoc
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
daro_ql_daro
Świeżak
Dołączył: 14 Mar 2008
Posty: 1
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Radlin,Rydułtowy,Rybnik
|
Wysłany: Pon 8:45, 26 Kwi 2010 Temat postu: |
|
|
Mój ostatni przepis
250 gram mąki pszennej
250 gram kukurydzianej
250 gram sojowej odtłuszczonej
100 gram mielonych orzechów tygrysich
150 gram mąki rybnej
20 gram betaina
10 albo 11 jaj najlepiej duże jak małe to ze 12 sztuk
5ml słodziku TB
50ml oleju rybnego
dopalacze, aromaty,stymulatory-zależy jaki chcesz smak
Kule średnicy 22 gotujemy po wypłynięciu około 80sek
dłużej nie bo betaina szybko się wytraci i aromaty też
kule suszymy na kamień, żeby w łowisku mniejsze ryby ich nie skubały-
to już moja myśl
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Bartek 1996
Świeżak
Dołączył: 03 Sty 2011
Posty: 10
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Poznań
|
Wysłany: Wto 11:14, 04 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
No jak to czytam to nie za bardzo mnie przekonują te przepisy tak więc :
Kulki Truskawkowe
-Mąka przenna 250g
-Kasza manna 150g
-Mąka sojowa 50g
-Serwatka w proszku-40g
-Zmielone i uprażone konopie 50g
-Mąka ziemniaczana-50 g (Nie więcej bo wysuszy ciasto i nie będzie się trzymać)
-Hi-Attract - Bio Impuls- 15ml
-Pro Sweet 8ml
-Impact Flavour -truskawka -8 ml
(12 jaj na każdy kilogram ciasta )
(Jeśli kulki mają być na dłuższy czas to musimy dodać konserwant (najlepiej Tb).NA opakowaniu jest napisane ile go się stosuje...
_______________________________________________________________________________________________
Mieszamy wszystkie suche składniki,następnie wszystkie płynne składniki.Płynne składniki (razem z jajami) dokładnie wymieszać i stopniowo dodawać do suchych składników (cały czas mieszająć suche z mokrymi np.łyżeczką ).Gdy otrzymamy gotową konsystęcje to dzielimy na rowki i wkładamy do rolera i robimy kulki.Po zakończeniu tej czynności gotujemy kulki na parze jakieś 7
min (możemy na jakimś dużym sicie ,które postawimy na garnek z gotującą się wodą).PO zagotowaniu czekamy ,aż się doparują(wystygną) i następnie wsypujemy do jakiegoś worka z materiału i wieszamy go w jakimś suchym i przewiewynm pomieszczeniu.NAtomiast jeśli kulki będą od razu używane to nie suszymy ich tylko czekamy aż wystygną i możemy wrzucać do wody .
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|